Ett woodland påbörjas

Ena sidan av tomten ska lummas till rejält. Detta är inget vi kommer att avsluta denna säsong då fokus detta år ligger på damm och accentuera tomtgränser. Vi önskar dock båda se en positiv förändring av denna sida då allt vi hittills gjort är tagit ner träd och fyllt upp med jord i skrevor och gropar. Även om båda dessa saker verkligen behövde göras, så är det inget positivt som syns förrän man påbörjar nästa fas, att få dit nya växter/träd/buskar. Så trots att denna sida inte är fokus på i år så lägger vi ändå grunden i år för ett woodland.

Tanken med denna del är som sagt ett lite skogsaktigt parti med stigar mellan öar av växtlighet.  Vi är inte där på långa vägar, men ett tillskott inhandlades idag, en mispel.

beskrivning

Som framgår så är den snygg året om och den ändrar karaktär hela året och har några riktiga höjdpunkter på vår och höst. Förutom det är den både vindtålig och anspråkslös. Kan man begära mer av en växt?

bladbild

här är en närbild på bladen. De yttersta delarna på kvistarna antar en rödare ton och resten av busken är grön.  Här är den inplanterad framför en tall. Varenda sådan här liten ensam-växt-ö vi har skapat av träd och buskar ska förtätas och bilda fantastiskt fina fler-växt-öar. Öarna kommer att bindas samman av stigar och en del stigar kommer att ha bredare partier för sittplatser. Vi får tänka till lite för vissa delar av den här sidan får inte bli för höga då ett observatorium faktiskt är planerat här och då får inte för mycket av himlen skymmas.

mispel

När jag planerar mina växt-öar kommer jag ha fokus både på form, olika säsonger och färg. Några vintergröna saker i varje grupp, något som ger fina höstfärger och vacker vårblomning men samtidigt fokus på det gröna och alla dess fantastiska former. Realtime får hjälpa till och försöka sig på en första visualisering.

 

 

Den kommer att justeras så den blir mer med sanningen överstämmande, men den ger en idé om hur lummig denna sida är tänkt. 🙂

Idag avslutar vi med en bild på blommande malvorna på bakgården där dammen snart ska påbörjas. Jag tycker malvorna är så fantastiskt fina. Imorgon ska jag faktiskt plocka med mig en bukett in av bara vita vackra malvor. Magiskt.

baksida

 

7 reaktioner på ”Ett woodland påbörjas

 1. Vad fint det kommer att bli! Malva och mispel, jag ska kolla på googel jag är jätte dålig på växter. Fint med växter som är fina året runt. Har du smakat bären från mispel? Kommer ni ha fiskar i dammen? 😊🙀😁

  Gillad av 1 person

  • Nej, jag har aldrig smakat bären. Ska bli spännande. 🙂 Fast bara för att de går att äta så kanske det inte är gott tänker jag 😀 Ja, ja vi får se. Du kanske kommer förbi på besök i år igen, i så fall får du gärna testa om det kommit några bär. 🙂 Nej, inga fiskar är planerade. Det känns inte schysst att ha fiskar när man har fyra fullfjädrade jägare vid dammen. Däremot kommer det säkert att dra både grodor, paddor och kanske en och annan orm (huh!). De djuren har tagit sig in på egen risk och jag kan tyvärr inte garantera deras säkerhet (fast jag kommer nog springa och rädda både grodor och paddor). 🙂

   Gilla

 2. Vad var det för träd som ni hade på er tomt som ni sågade ner som blev dåliga innefrån. Asp eller ask? Vi har träd som blåste omkull hemma som såg likadana ut som era som ni har sågat ner. Klokt att vara förutseende.

  Gilla

  • Mest aspar, men en fantastiskt vacker ask (du ser den på huvudbilden en stor med flera stammar). 😦 Asparna verkar ruttna när de når en viss ålder (?) eller också har vi bara haft otur. Hackspetten byggde i asp så de är nog lite mjukare också. Bland våra aspar har många blåst omkull och gått av. Nu ska vi satsa på rejäla träd som lönnar, rönn, kastanj, tall, bok och gran och ek (lite dåliga rötter på gran och vi har lite blåsigt så vi funderar därför om gran är lämpligt (saknar pålrot), men vi kanske kan sätta den lite skyddat om det blir gran(ar).

   Gilla

   • 😁 Ekar har vi här på landet, bla en riktigt stor fin gammal sparbanks ek med tillhörande ekoxar. 😁❤️ Det är bättre att satsa på riktiga träd än de som lätt blåser ner…. 👍
    Hur gick det med er lilla gran som du planterade för ca 3 år sen?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s