Inför dammbygget

Dammbygget, verkar bli av men det ligger ett par helger fram i tiden. Det här är den delen av tomten som nog bytt skepnad snabbast.

Först planterade vi thujahäcken. Därefter flyttade vi in magnolian från mitten av gräsmattan till hörnet.

thuja_bravo

Sedan byggde vi in paviljongen och målade den och därefter kom staketet upp. Sedan lade vi till en rabatt som följde thujan fast på insidan om staketet och idag ser det ut så här (ser ni den gröna busken, magnolian i hörnet närmast paviljongen), den trivs.

baksida

Igår planterade jag in ett par klematis (”Miss Bateman”) i denna rabatt som ska få klättra upp på någon del av nätet och också en storbladig murgröna (hedera ‘Hibernica’) för att få det vintergröna på åtminstone en del av nätet. För att ytterligare fixa till det så ska det alltså in en damm också och gräsmattan som blir kvar ska vara cirkelformad och sedan blir det att komplettera med flera växter. 🙂 Det här blir bra och roligt!

Nedanstående bild är en egenhändigt skapad bild som ska visa dammens växthyllor. Högst upp (utanför dammen) ska de mest vattenälskande växterna stå (fuktzon) och sedan arbetar man sig neråt i dammens olika hyllor .

A – Sumpzon 0-20 cm

B – Grundvattenzon 20-40 cm

C – Djupzon 40-200 cm (näckrosor)

Förutom dessa nivåer ska man ha fuktighetsälskande växter precis bredvid dammen och man kan också ha växter som flyter fritt i dammen.

dammdjup2

En ny liten djungel att ta sig igenom då balansen måste bli rätt i dammen och jag tror växterna spelar stor roll här. Så nu ska jag plugga på om dammväxter och försöka förstå vilka växter jag ska ha på de olika växthyllorna. Dammen bör bli allra minst en meter djup så jag kan ha någon vit näckros (de kräver rätt så bra djup och tar jag en meter kan jag välja och vraka mellan alla näckros-sorter utan att  behöva begränsa mig allt för mycket).

Det var dagens dammdrömmar. 🙂

 

 

9 reaktioner på ”Inför dammbygget

  • Som sagt du får gärna komma tillbaka igen Anna imorgon ska vi förhoppningsvis dra igång dammbygget och bara grävandet har vi tid fram t o m söndag först därefter kommer vi att kunna göra det där som gör att det verkligen blir en damm. Men vem vet, kanske att det finns något litet dammembryo nästa gång du kommer. 😀

   Gilla

  • Ja, det är jättekul! Du får väl hojta till om du har vägarna förbi något i år, men jag kan tänka mig att du har fokus på den egna tomten och huset och allt spännande kanske? Du börjar ju ett helt nytt liv snart. Jättekul! Då får du också starta en blogg så kan vi utbyta erfarenheter. 😉

   Gilla

  • Hahaha, ja Jassan jag är löjligt mycket inne i en vit period just nu. Jag tror att jag kan tänka mig blommande blommor i andra färger både under vår och höst, men just sommaren då vill jag ha vitt omkring mig just nu. Jag har hittat en vit näckros som blommar nästan hela sommaren. Jag ska kolla om det finns andra färger som bara blommar lite kortare tid i så fall kanske jag kan slänga in en rosa också 😉

   Gillad av 1 person

 1. Jag glömde Jassan, magnolian trivs jättebra på sin nya plats. Den flyttade vi förra våren och den hade en rackarns lång pålrot! Både J och jag kämpade och kämpade. Mest J i slutet. Vi tog med en bra bit av pålroten, men fick inte med hela och satte ner den i sitt nya hem och så vattnade jag ivrigt och vet du den tog sig fantastiskt bra och växte massor den sommaren. Nu sitter den som berget igen och mår super.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s