Snökaos…

Ja, denna gång stämde SMHI’s prognoser. Vi vaknade tidigt och gav oss ut mannen och jag för att rädda thujorna.

vinterlandskap

En stor del av tomten omges av thujor. Alla stod och bugade åt olika håll, men efter en liten skakning på ”ryggraden” reste de sig upp igen och står nu åter igen i givakt som de ska och spejar och vaktar. Vi räddade dem, bilden ovan är tagen efter vår räddningsauktion. Även andra buskar och små träd behövde grävas fram. Här är en liten tall.

före

Var då, undrar ni, ser ju mer ut som en liten grotta. Men…

efter

Ta-da!

kattgården

Kattgården är även den vitare än vanligt.

Fåglarnas matplats var totalt igensnöad så jag tog mig ann det och fyllde på mat och snyggade till så de ska kunna komma åt mat. Redan innan jag hunnit därifrån satt flera småfåglar på backen bara någon halvmeter ifrån mig och tittade. Så hungriga! De brukar vara mera rädda för mig än så.

Fåglar

Efter att alla stationer var påfyllda rusade jag in och tog den burk av kokosfett jag fick av brorsan dagen innan och blandade med margarinet vi hade kvar, i med jordnötter och resultatet blev två nya burkar med smask som i skrivande stund är ljummet. Det fryser nog snart där ute, men förhoppningsvis hinner fåglarna dit innan och får i sig lite varmt fett.

jordnötssmör

Fågelmat ”in the making”

Det skulle ha varit fågelräknarhelg denna helg istället för allas skull. Om ni inte varit ute ännu så snälla ta er ut och se över era fågelbord, mina var formligen begravda i snö och fåglarna var som sagt verkligen hungriga. Man hör dem nu igen, har ni tänkt på det? Fågelkvitter på morgnarna efter månader av tystnad, nu är de på g. Men just nu behöver de vår hjälp.

påfyllt

Påfyllt!

Förresten är det inte bara fåglarna som behöver hjälp nu, i dag hade vi tre ekorrar vid ekorrbordet igen. Vi har inte haft så många samtidigt sedan mården var här. Mården drog nog vidare och ekorrstammen är på väg uppåt igen. Kul! Men även här måste vi stödmata. Sedan är det rådjur och annat förstås om man har förmånen att ha sådana djur nära. Just nu får jag en tanke om framtiden där jag vill ha ett matningsställe (permanent) för rådjur på den nya marken mot åkern. Jag har sett rådjur där vid två tillfällen, klart att man ska dra nytta av det.

igensnöade

Det var ju på liknande sätt vi fick en ekorrstation och åh, så mycket glädje den har fört med sig. Inte minst förrförra sommaren när det drällde ner tre underbart söta ekorrungar hos grannen. De hade aldrig förut under alla sina år här haft ekorrar och jag tänkte i mitt stilla sinne att ekorrstationen var anledningen till att vi fick vara med och rädda dem denna sommar. Ett varmt minne jag bär med mig hela livet är när en liten ekorrunge orädd klättrade på mannen. Men de skyggade till sig de också. Roligt är det i alla fall med närheten till djuren.

Önskar er en trevlig söndag, med fokus på våra vilda djur ;)!

 

 

 

 

 

3 reaktioner på ”Snökaos…

 1. Underbar läsning,Eva!
  Min snöskyffel är insnöad i boden,hihi.
  Men jag ska allt få fram den. Har en rejäl snövall att forcera. Tackochlov så behöver jag inte bilen just nu.
  Vackert med snön även om den ställer till det för djur och människa.
  Trevlig söndag!

  Gilla

 2. Oj, vad snö! Så mycket har inte vi fått men visst får jag oxå gå ut o skaka fram allt från snön. Här kvittrar dock fåglarna året om hihi. Jag tror inte jag lyckades få min kokosfett så go som din? Hampfrön är dock väldans smask här.
  Så fint med ekorrarna! ❤

  Gilla

 3. Nu är det några veckor sedan, men vi fick också jätte mycket snö och vi fick också skaka av våra tujor. Här matas också fåglar och rådjur. Så underbart, vi ser dem från fönstret i gästrummet. 💕

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s